Suomen eduskunta hyväksyi äskettäin muutetun version hallituksen esityksestä, jolla pyritään rajoittamaan suomalaisten pääsyä ulkomaisille uhkapelisivustoille.
Kuluttajansuojasyistä otetaan käyttöön maksupalveluntarjoajille kohdistuvia toimia (MKT), joilla estetään Suomen kansalaisia tekemästä rahansiirtoja luvattomilla ulkomaisilla uhkapelisivustoilla.
Jotkut ministerit ovat kuitenkin aiemmin kutsuneet kyseistä ehdotusta ”perustuslain vastaiseksi” sillä perusteella, että on olemassa vaara sille, että pelaajat eivät pääse käsiksi voittoihinsa ja EGBA:n mukaan tämä ehdotus saattaa lisäksi olla tehottomampi kuin Suomen hallitus toivoisi.
Toimialajärjestön muista maista saatujen kokemusten perusteella MKT:lla ja vastaavilla toimilla on rajallinen vaikutus kuluttajakysyntään.
”Muiden maiden kokemukset osoittavat, että MKT ja muut kiellot eivät merkittävästi vaikuta kuluttajakysyntään ja EGBA uskoo sen käyttöönoton myötä päättäjien menettäneen tilaisuutensa järkevään sekä jo myöhässä olevaan rahapeliuudistukseen Suomessa”,
järjestö huomautti.
Tämä ehdotus on osa Suomen muutettua Arpajaislakia, jonka eduskunta hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssään.
Se tiukentaa ulkomaisten toimijoiden valvontaa ja lisää turvatoimia maan monopoliasemasta nauttivalle uhkapeliyhtiölle, eli Veikkaukselle.
Suomi on ainoa EU-maa, jossa toimii monopoliasemasta nauttiva uhkapeliyhtiö. Veikkaus onkin viime vuosina joutunut tarkastelun kohteeksi kuluttajien lisääntyneen painostuksen vuoksi saada enemmän valinnanvaraa.
EGBA:n pääsihteeri Maarten Haijer uskoo, että hallituksen MKT-esto on tämän tosiasian hiljaista tunnustamista. Hän totesi: ”MKT-estojen käyttöönotto on epäsuora tunnustus siitä, että monet suomalaiset uhkapelaajat käyttävät mieluummin muita sivustoja ja pelaavat muita pelejä valtion monopolitoimijan sijasta. Tästä esimerkkinä Hall of Gods-nimellä https://www.ninjacasino.com/fi/jackpot-pelit/hallofgods tunnettu uhkapeli.
”On monia syitä, miksi näin tehdään: parempien vedonlyöntikertoimien saatavuus, tarjottujen tuotteiden parempi monimuotoisuus ja asiantuntemus ovat näistä vain muutamia.”
Kritiikistä huolimatta EGBA toivotti uhkapelipolitiikkaan liittyvän avoimemman keskustelun tervetulleeksi todeten seuraavaa:
”Samalla EGBA pitää kuitenkin tervetulleena sekä eduskunnassa että yhteiskunnassa yleisestikin kasvavaa keskustelua Suomen uhkapelipolitiikan tulevaisuudesta.”
”EGBA:n jäsenet ovat vakiintuneita, lisensoituja sekä säänneltyjä useimmissa EU:n jäsenvaltioissa ja he toivoisivat mahdollisuutta hakea toimilupaa, olla säänneltyjä ja maksaa veroja myös Suomessa — mutta maan nykyinen Arpajaislaki estää heitä tekemästä näin.”