Videopeliteollisuus on jo pitkän aikaa tarjonnut käyttäjilleen jatkuvasti entistä parempia graafisia ominaisuuksia ja kehittyneempiä teknologioita. Tekoälyä käytetään videopeleissä luomaan mukautuvaa, älykästä ja vuorovaikuttavaa käyttäytymistä EPH-, eli ei-pelattaville hahmoille.
Tekoäly on nostanut videopelaamisen täysin uudelle tasolle kehittyneemmillä älykkyyden, vuorovaikuttavuuden ja kyvykkyyden aspekteilla.
Peliteollisuus on siirtynyt pelien sisällön monimutkaistamisesta enemmän ihmisen kaltaisten ominaisuuksien jäljittelemiseen ja käyttökokemuksen kehittämiseen.
Pelaamisesta on tulossa entistä dynaamisempaa tekoälyn kehittymisen myötä. EPH-hahmot voivat tämän ansiosta kulkea ja löytää perille virtuaalimaailman maastoissa. Kyseiset hahmot ovat nyt lisäksi tarpeeksi älykkäitä löytääkseen ystävänsä törmäämättä vihollisiinsa.
Milloin Tekoälyä Alettiin Käyttämään?
Tutustutaanpa tekoälyn kehittymiseen videopelaamisessa aina pelihallipelien aikakaudesta vallitseviin teknologioihin asti.
Ensimmäinen Sukupolvi: Arcade-Videopelit
Arcade-pelit ovat yksi varhaisimmista menestystä niittäneistä kaupallisista videopeleistä, jotka esiteltiin markkinoilla 1970-luvulla. Näiden kehittäjät käyttivät alun perin esitallennettuja kuvioita ohjatakseen hahmojen liikkeitä.
Ajan myötä pelikoneita kuitenkin kehitettiin sisällyttämällä niihin mikroprosessorit, jotta hahmojen liikehdinnästä saatiin luotua aiempaa spontaanimpaa.
Pelit pystyivät itse keksimään tallennettavia kuvioita simuloidakseen satunnaista liikehdintää hahmojen välillä. Space Invaders (1978) oli yksi näistä suosituista peleistä, jotka saivat pelaajat koukkuun ja työntämään valtavan määrän kolikoita pelikoneisiin. Muihin esimerkkeihin lukeutuu Pac-Man (1980) ja Mario Bros (1983).
Toinen Sukupolvi: Simulaatio
Simulaatio sai alkunsa vuonna 2000 The Sims-pelistä, jossa tosielämään liittyviä tapahtumia kopioitiin ja vietiin pelin sisällöksi. Tämä mahdollisti pelaajien kokevan itsensä yliluonnollisiksi tapahtumia ohjaaviksi osapuoliksi ja he pystyivät hallitsemaan hahmoja ja niiden ympäristöä täysin vapaasti.
Nämä videopelit käyttävät erilaisia tarpeisiin perustuvia kaavoja ohjatakseen hahmon kaverisuhteita ja yleistä käyttäytymistä. Simin,eli kyseisessä pelissä ohjattavan hahmon valintoja määrää ja ohjaa itse pelaaja.
Kolmas Sukupolvi: Taistelupelit
Taistelupelit käyttävät aiempaa monimutkaisempaa tekoälyä, jotta voidaan luoda realistisempia ja tasokkaampia vastustajia peliin. Nämä pelit hyödyntävät niin sanottua Äärellistä Automaattia, joka perustuu kykyyn ilmaista toiminnan kulkua tekoälyä sisältävissä videopeleissä.
ÄA-vastustajat pystyvät puolustamaan itseään, selviämään ja jopa parantamaan itsensä.
EPH-hahmon hyökkäyksen laukaisevat fyysiset ja kuultavissa olevat vihjeet liittyen ympäristöön, kuten jalanjäljet tai jalkojen alla katkeavat oksat.
Tämäntyyppisiin peleihin lukeutuvat Mortal Kombat, Tekken, Metal Gear Solid 5 ja monet muut vastaavat.
Neljäs Sukupolvi: Avoin Pelimaailma
Pelaaminen siirtyy taas pykälää kehittyneemmäksi keskittymällä pelaajien käyttäytymiseen. Pelaajat ovat yleisesti ottaen suosineet sijoittamaan aikaansa enemmän verkkomoninpeleihin, joissa vastustajat ovat arvaamattomampia.
Tekoälyn kehittyminen avaa kuitenkin maailman, jossa EPH-hahmot pystyvät kilpailemaan ihmisten kanssa pelattavuuden, realistisuuden ja vuorovaikutuksen näkökulmista.
Pelaaminen on nyt entistä mukavampaa, koska sinun ei enää tarvitse välttämättä rekisteröityä käyttäjäksi pelataksesi. Ainut vaatimus pelaamiselle on siis useimmissa tapauksissa enää pelin ostaminen.
Tekoäly ja Tietojen Kerääminen
Tekoäly on kehittynyt jo niin pitkälle, että se pystyy keräämään tietoa pelaajan käyttäytymisestä ja hyödyntää sitä myöhemmin pelin sisällä. Jotkin kasinopelit, kuten Monopoly Live -pelin, sisältävät kehittyneitä algoritmeja, mitkä mahdollistavat paremman pelikokemuksen.
Tämä tarkoittaa, että mitä enemmän pelaat, sitä enemmän tietoa pelinkehittäjät keräävät ja pystyvät sen myötä suunnittelemaan pelejä tarpeisiisi soveltuvaksi. Pelien kehittäminen on tärkeää, koska se parantaa käyttökokemusta ja lisää kehittäjille tuloja pelaajien kulutustottumusten kautta.
Lisätyn Todellisuuden Aikakausi
Pelien tulevaisuus on suunnattuna lisätyn todellisuuden kehittämiseen, kuten muutaman kesän takainen hittipeli Pokemon Go osoitti. Videopelistä tuli historiallinen sensaatio kerättyään yli 30 miljoonaa käyttäjää ensimmäisen kuukauden aikana.
Tekoälyn tulevaisuus pelaamiseen liittyen on kuitenkin edelleen epävarmaa. Voit olla kuitenkin varma siitä, että se painottuu virtuaalitodellisuuteen, joka luo täydellistä simulaatiota vaihtoehtoisista todellisuuksista.